zaterdag 26 maart 2016

Vier jeugdschakers op het Paastoernooi

Vandaag organiseerde de schaakclub Hoogeveen het Paastoernooi. Een erg leuk toernooi, waar gemoedelijkheid en gezelligheid belangrijk is. Zo is het met elkaar bijpraten minstens even belangrijk als het schaken zelf. Met 80 mensen zat men helemaal vol. En dat al op dinsdag. Er werd een reservelijst aangelegd, maar die hoefde niet aangesproken te worden. Ook de dag zelf verliep zeer soepel. Marc en Frans leidden het toernooi soeverein tot een gezellig einde. Voor de schakers die geen prijzen kregen, was er voor elke gescoorde nul een felgekleurd paasei.
 
Vanuit Ten Boer waren er vijf jeugdschakers die wilden meedoen. Helaas werd Jarno nog te licht bevonden, maar als hij zo doorgaat met schaken kan hij volgend jaar zeker deelnemen. En dit jaar is hij met het ONJK, PJK, het Mini D kersttoernooi en de training bij Groninger Combinatie al goed op weg. Om alvast de sfeer te proeven, kwam hij later op de middag langs om te kijken.
 
Ilja en Gerbrich speelden samen in de onderste groep. Ze mochten meteen tegen elkaar. De partij eindigde in remise. Daarna speelde Ilja goede partijen, maar geen punten, terwijl Gerbrich juist de maximale score uit enkele bedenkelijke stellingen haalde. In de zesde ronde moest Gerbrich tegen de leider van de groep, Tijmen Hofstra. Een echte Angstgegner. En nu ging het weer mis. Ze stond gewonnen maar miste in de volgende stelling een eenvoudige kans.
Gerbrich - Tijmen
In plaats van het winnende 1... Dd7 speelde ze 1... Dxf7+ 2. Dxf7 Lxf7+ 3. Kxf7 en verloor uiteindelijk.
Gerbrich in de laatste ronde
Tijmen had eerde ook al geluk tegen Ilja. Ilja verloor deze partij in tijdnood toen ze in deze stelling
Ilja - Tijmen
vergat 1. La3 te spelen. Ze speelde in plaats hiervan 1. Dh4 Dxf8 (1... dxe4 is beter) 2. Pg5 h5 3. Pxe6+ fxe6 4. Dg5 (4. f7+ wint nog steeds) Kh7 en ging door de vlag. In de zesde en zevende ronde volgden nog wel twee remises. In betere stelling beide keren, maar met weinig tijd op de klok was remise het maximaal haalbare. Zenuwslopend was de laatste ronde. In een tijdnoodduel werd door beide spelers gemist dat een dame gewoon gepakt kon worden, waarna tot remise werd besloten.
De spannende partij van Ilja in de laatste ronde
Gerbrich won de laatste ronde vanuit verloren stelling en eindigde met 5,5 uit 7 op de tweede plaats.
 
Robin speelde een groep hoger. Hij speelde een uitgelezen toernooi. Al zijn partijen won hij. De meeste concurrentie kreeg hij van Marrit Adema. De partij eindigde in een overwinning van Robin. Andere partijen waren zeker spannend, maar vooral in het eindspel of het late middenspel was Robin gewoon te sterk voor zijn tegenstanders.
Robin staat een toren voor in de laatste ronde
 
Daan speelde twee groepen hoger. Hij had langere en zwaardere partij. Twee grote concurrenten voor de eerste plaats: Marlinde en Raymond Hof. De partij tegen Marlinde speelde hij in de 6de ronde. Het werd een spannende partij. Toen Daan in deze stelling
Marlinde - Daan (aan zet)

besloot om voor de onduidelijke varianten te gaan, maakt Marlinde een paar kleine foutjes. Daan speelde 1... f5, een knuppel in een hoenderhok, waarna Marlinde en Daan in een echt gevecht terecht kwamen, waar Daan het beste uit kwam. Marlinde reageerde met 2. exf5 Pce5 3. De2 Lf3. Na afloop in de auto bespraken Daan en ik de stelling en zei hij dat hij niet begreep waarom Marlinde hier niet 4. Df1 speelde. Dit lijkt inderdaad beter. Na 4. Dd2 Pxd3 5. Dxd3 (fxe6!?) Lxd1 6. Lxd1 (waarom geen 6. fxe6 Lxc2+ 7. Dxc2?) stond hij een kwaliteit voor en langzaam maar zeker won hij.
Daan in de laatste ronde tegen Raymond Hof
In de 7de ronde was het eindspel dat hij speelde wellicht kwalitatief nog beter.
Daan - Raymond Hof
Toen ik na afloop vroeg waarom hij geen 1. h6 speelde zei hij dat hij niet zag hoe hij verder moest komen na 1... gxh6 2. gxh6 Lc3. En ook kwam er niet uit. Het lijkt er op dat wit niet met zijn koning bij de damevleugelpionnen kan komen. Daarom speelde hij 1. Kf5 en 2. g6 om tenslotte met de koning naar de damevleugel te gaan, terwijl de zwarte loper h6 in de gaten moet blijven houden. Na de opstoot b3-b4 wist hij de partij te winnen.
Dit was ook nodig om eerste te worden met 6 uit 7. Daan is klaar voor het NK.
 
Ik wil de organisatoren bedanken voor de geslaagde dag in Hoogeveen.

zondag 20 maart 2016

CBS de Fontein kampioen van Groningen en Drenthe

Zaterdag is het team van CBS de Fontein uit Ten Boer schoolschaak kampioen van de provincies Groningen en Drenthe geworden. Vanuit Groningen deden de Zaaier (Delfzijl), GSV, Dom Helder Camara (beide stad Groningen), de Borgstee (Grijpskerk) en Sint Antonius (Hoogezand) mee. Vanuit Drenthe deden de Eshoek (Annen), Ter Borch (Eelderwolde), Kloosterveen en Theo Thijssen (beide Assen) mee.
Het kampioensteam
 
De opening
Sinds 2015 heeft de Nosbo een nieuwe jeugdleidster: Marjet Veldhuijzen van Zanten. Zij komt met allerlei creatieve nieuwe invalshoeken om het jeugdschaken in de Noordelijke Schaakbond een impuls te geven. Ik bewonder haar verfrissende kijk op het schaken, waardoor onderwerpen die de afgelopen jaren onbesproken bleven nu wel ter sprake komen. Ook afgelopen zaterdag had ze er samen met voorzitter Roland en een hele rits tafelleiders en haar eigen kinderen een leuke happening van gemaakt. Zo was de opening meteen een hoogtepunt! De finale in De Wilp werd namelijk geopend door burgemeester H. Kosmeijer van de gemeente Marum. Hij speelde een partij op een buitenschaakspel tegen een team bestaande uit één van de schoolschakers van elke deelnemend schoolteam. Eén voor één werden deze schakertjes naar voren geroepen om het naambordje van hun school op te halen én een zet tegen de burgemeester te doen. De burgemeester kon aardig schaken, want zelfs Anna-Mae wist met haar zet hem geen materiaal afhandig te maken. Na 10 zetten eindigde de partij in een gelijk spel. Rond 13.00 uur begon de titelstrijd.

Van tevoren zagen we kansen voor plaatsing op het NK, maar voor het kampioenschap dacht ik vooral aan Dom Helder Camara (DHC) en GSV. De Fontein behoorde met De Eshoek, Ter Borch (bord 3 en 4 minder sterk) en de Zaaier (net als ons een goede speler op bord één, maar vooral in de breedte heel sterk) tot de outsiders.
 
Het middenspel
In de eerste ronde mag CBS de Fontein het opnemen tegen de Borgstee. Vorige week werd hier nog gelijk tegen gespeeld. Dit keer gaat het beter dan vorige week. Mieke had vorige week verloren van Dirk Leemburg en ze is vastbesloten om dit niet nogmaals te laten gebeuren. Geconcentreerd wint ze eerst een stuk en daarna ruilt ze het stuk tegen een paar pionnen. In het eindspel dat ontstaat blijft Dirk nauwkeurig spelen, maar dat kost zoveel tijd dat hij door de vlag gaat. Ondertussen hebben Anna-Mae en Yrsa ook gewonnen. Hilde gaat jammer genoeg door de vlag. 3-1
 
De tweede ronde moet het team tegen de Sint Antoniusschool. Joël zet het team al snel op voorsprong. Mieke staat eerst voor maar maakt een fout waardoor haar dame met een paardvork verloren gaat. Gelukkig zet Anna-Mae het team weer op voorsprong. Toch lijkt het 2-2 te worden want Yrsa staat verloren nadat ze een paard heeft weggeven. Misschien wel de mooiste ontsnapping volgt. In de volgende stelling weet ze de volgende patcombinatie te vinden:
Yrsa (aan zet) - Boaz
Met 1. Tf7+ is alle verliesgevaar geweken. Als de koning de toren pakt is het pat, als de koning weggaat kan wit de toren op f2 slaan en blijft een remise toreneindspel over. Door het gelijke spel van Yrsa, winnen we en staat het team samen met DHC gedeeld eerste. 
 
Krijgen we in ronde 2 iets te veel, in ronde 3 krijgen we iets te weinig. Anna-Mae moet tegen de sterke Stella Dekker en verliest door een onnauwkeurigheid materiaal. Hierna speelt Stella Anna-Mae bijzonder krachtig van het bord  af. Stella wordt het beste meisje van het toernooi, alhoewel Yrsa hier ook een goede kans op heeft gehad als ze zich in een latere ronde niet pardoes mat laat zetten in gewonnen stelling. Mieke en Yrsa verslaan hun tegenstanders gedecideerd. Hierdoor is de stand 2-1 en Hilde staat gewonnen. 
Hilde (aan zet) - Ezra

Helaas ziet ze niet hoe ze verder kan komen en gaat ze, ondanks een remiseaanbod, door de vlag. 2-2, terwijl we dichtbij de overwinning zijn geweest. Toch komt de Fontein alleen aan de leiding omdat DHC verliest van de Zaaier.
Tussenstand
1. CBS de Fontein 5-7,5
2. Theo Thijssen 4-7,5
3.-7. 4 scholen met 4 matchpunten
 
In de vierde ronde de belangrijke match tegen GSV. Achteraf de beslissende voor het kampioenschap. Vorige week verloren we nog, maar nu zijn we duidelijk te sterk.
De Fontein tegen GSV

Mieke wint knap van Rogier en dat beslist de match, want Anna-Mae en Yrsa zijn gewoon te sterk voor hun tegenstanders. Met 3-1 schudden we drie achtervolgende teams van ons af. Alleen DHC en de Zaaier staan nog op één matchpunt, de rest volgt op 3 matchpunten.
 
De tegenstander in de vijfde ronde heeft twee sterke schakers op bord 1 en twee. Ter Borch speelt met Willem en Kees op de eerste twee borden. Borden 3 en 4 zijn duidelijk in ons voordeel. Prachtig is de overwinning die Hilde haalt op de tegenstander én op zichzelf. Ze speelt sneller om niet meer in tijdnood te komen, maar daardoor komt ze wel achter te staan. Gelukkig weet ze de dame van haar tegenstander te winnen en in de volgende stelling wint Hilde:
Tobias - Hilde (aan zet)
Rustig speelt Hilde eerst 1... Lxe4 om na 2. Lxh6 met 2... Ta1+ 3. Ld1 Txd1# mat te zetten. Anna-Mae kan het niet volhouden tegen Kees en verliest. Beslissend blijkt een merkwaardig incident in de partij van Mieke. 
Mieke - Willem (aan zet)

In deze stelling speelt Willem de goede zet 1... f6, Mieke antwoordt met 2. exf6 en als Willem de pion wil terugpakken, pakt hij per ongeluk het paard op c6 vast in plaats van het paard op d7. Nu moet hij wel 2... Pa5 spelen en Mieke staat na 3. fxg7 Tg8 4. a3 Lxd2 5. Lxd2 gewonnen. Mieke speelt het vervolg bijzonder doelgericht en de zwarte koning wordt uiteindelijk ergens op a4 of b4 matgezet. Omdat de Zaaier en DHC beiden gelijk spelen neemt de Fontein afstand in de tussenstand.
Tussenstand
1. De Fontein 9-13,5
2. De Zaaier en DHC 7-12
4. GSV 6-10,5
 
Kloosterveen is tegenstander in ronde 6. Dit lijkt een opgave die te doen is, maar het wordt een teleurstellende 2-2. Yrsa staat een paard en een toren voor als ze ook nog een pion ziet die ze met haar paard kan slaan. Ze doet Pe4xc3 om er achter te komen dat Te2-e8+ mat achter de paaltjes is, omdat ze net haar toren van e7 naar c7 heeft gezet en de loper op d3 vluchtveld h7 dekt. En ook bij Mieke gaat het fout. Ze vindt het altijd leuk om tegen Lyne te spelen, maar daardoor is het iets te gezellig. Ze ziet dat een loper haar dame aanvalt, maar in plaats van de loper met schaak te slaan, speelt ze Dg6. Jammer, want Lyne kan aanvallen en verslaat haar vervolgens zonder tegenkansen, hoe goed Mieke ook haar best doet. Anna-Mae en Joël winnen wel duidelijk.
Met 2-2 zien we de concurrentie niet dichterbij komen, want alle wedstrijden eindigen deze ronde in 2-2!!
 
Na deze ronde wachten onze dames en heer nog drie loodzware rondes. Eerst tegen de Zaaier, daarna tegen DHC en in de laatste ronde tegen de Eshoek. Gelukkig kunnen onze schakers op veel toernooiervaring bogen, dus dat is een voordeel.
 
Tegen de Zaaier
Joël is er klaar voor tegen de Zaaier

lijken we ook te gaan winnen. Mieke is als eerste klaar en wint tegen Timo. Yrsa wint ook, maar Anna-Mae kan het niet bolwerken tegen de sterke Jip van de Paardensprong. Joël speelt rustig en geconcentreerd. Op een gegeven moment kan hij afruilen naar een gewonnen eindspel. Sowieso heeft hij veel aanval, maar als zijn tegenstandster de dames weet te ruilen gaat het toch nog mis. Twee paarden weten de toren van Joël dol te draaien en wit wint. Helaas 2-2 en DHC nadert.
Tussenstand
1. De Fontein 11-17,5
2. DHC 10-17
3. De Zaaier 9-16
4. GSV 8-14,5
5. De Eshoek 7-14
 
De beslissende wedstrijd om het kampioenschap lijkt ons de 8ste ronde. DHC met de sterke Nick Huisinga op bord 1. Op de andere borden zijn er kansen, ook al zal Joël het zwaar krijgen tegen Nedim, die DHC tactisch op bord 4 heeft neergezet tijdens dit kampioenschap. Joël komt voor te staan tegen deze topscorer van de halve finale (met 7 uit 7!), maar laat zich dan foppen.
Joël - Nedim (aan zet)

Als Nedim 1... Ld2 speelt, rinkelt er geen alarmbelletje 'waarom geeft zwart zijn loper zomaar weg?'. Joël slaat met 2. Dxd2 om na 2... Lxf3 3. Dc2 Dxg2# mat te staan. Het commentaar van Joël is ontwapenend: 'Als ik twee zetten extra had, dan had ik hem mat gezet.' Kijk daar draait het dus gewoon om in het schaken! Mieke weet het lang vol te houden maar verliest, Anna-Mae wint natuurlijk, 1-2. En dan blijkt het geluk aanwezig. Yrsa speelt goed, staat gewonnen tegen Menko, de nummer 2 van het GP-klassement. Maar als Yrsa vergeet mat te zetten op g1, is er opeens de kans op een remise combinatie.
Menko (aan zet) - Yrsa

Als Menko hier 1. Txg6+ fxg6 2. Dxg6+ Kh8 3. Dxh6+ speelt, dan is het remise en wint DHC. De schrik slaat me om het hart. Menko speelt echter 1. Th4 en nu ziet Yrsa het mat wel en speelt  1... Ta3 2. Txh6 Dg1# Wat een opluchting 2-2. En de tussenstand leert dat we ons geplaatst hebben voor het NK.
Tussenstand
1. De Fontein 12-19,5
2. DHC 11-19
3. GSV 10-18
4. De Eshoek 9-18
5. De Zaaier 9-16,5
 
Kort vieren we de plaatsing, maar de meiden zijn vastbesloten: we willen winnen om kampioen te worden. DHC moet tegen GSV dus één van de teams kan ons niet meer achterhalen. Winst maakt alles duidelijk, een gelijk spel is misschien voldoende. Tegenstander is de Eshoek met Loek en Janneke van der Hagen op de eerste borden. Hilde moet dus winnen op bord 4 en Anna-Mae heeft voldoende aan een half punt. Dat Yrsa wint lijkt zeer waarschijnlijk.
Als de match begint verliest Mieke heel snel van het grootste talent dat deze middag in De Wilp aanwezig is. Loek is nog maar 9 jaar en kan nog lang mee op het BSK. Hij scoort vandaag 9 uit 9. Yrsa wint, maar Janneke weet Anna-Mae te verrassen in de opening op dezelfde manier als ze al bijna van Mieke had gewonnen op het PJK.
Janneke (aan zet) - Anna-Mae

Hier speelt Janneke het sterke 1. Lxf7+ Kxf7 2. Dd5. Ik sta aan de grond genageld als Anna-Mae 2... Kf8 doet, maar het stuk nog niet loslaat. Gelukkig besluit ze tot 2... Ke8 en vergeet Janneke de loper op c5 mee te nemen. Ze speelt met 3. Pg5 op mat. De hand van Anna-Mae zweeft boven het paard op g8 om 3... Ph6 te doen. Inwendig schreeuw ik 'Nee, niet doen, speel 3... De7.' De seconden lijken wel uren, maar dan ziet ze het. Anna-Mae's hand gaat van het paard naar de dame en ze speelt tot mijn opluchting 3... De7 en wint. 2-1 is de tussenstand, terwijl Hilde een dame voor staat. Ik zeg tegen haar dat ze remise mag aanbieden. Ze doet het en haar tegenstander neemt het aan.
 
We zijn kampioen!!! Omdat er nog geschaakt wordt, rennen we naar buiten om de emoties de vrije loop te laten. Wat een teamprestatie.
 
Het eindspel
De prijsuitreiking is een feest. Alhoewel: ik had graag gehad dat de Zaaier zich ook plaatste, want daar was Mariska samen met Iris, de moeder van clublid Lente, de teamleidster van. Dat had me wel wat geleken: Mariska en ik als teamleiders van twee verschillende teams op het NK.
 

De medailles gaan om
Ik wil in elk geval de teams van de nummer 2 GSV en de nummer 3 DHC, met teamleider Martijn van Nimwegen en als directrice oud leerkracht juf Joyce van de Fontein, van harte feliciteren met de plaatsing voor het NK.
De kampioensbeker wordt door de jeugdleidster van de Nosbo overhandigd
CBS de Fontein is zonder meer de terechte kampioen. Vanaf het begin nam het team de leiding. Na de derde ronde stond het team bovenaan om daarna geen team meer naast zich te dulden. Af en toe was er wat geluk, af en toe viel het net verkeerd. Met vijf overwinningen en vier gelijke spelen bleef het team uiteindelijk twee matchpunten voor op de nummer 2, GSV. Cruciaal was achteraf de overwinning op dit team in de vierde ronde.
De beker gaat de lucht in
Een vergelijking met het team dat vorig jaar kampioen werd is niet te maken. Hier zaten drie nationale toppers in, in het team van Ten Boer drie meiden die op nationaal niveau mee kunnen komen en twee schakers die bij regionale toernooien prijzen halen. Regionaal heeft de Nosbo nog wel landelijke toppers op de basisscholen, zoals, Nick, Loek, Janneke, Willem en Rogier, maar ze zijn verspreid over de scholen.
 
Kracht van het team uit Ten Boer is dat alle vijf teamleden veel schaken en dat het team daardoor in de breedte sterk is. Vooral het middenrif van het team bestaande uit Anna-Mae Takang en Yrsa Reuver scoorde zaterdag veel punten (13,5 uit 18). Hierdoor verliest het team nauwelijks wedstrijden, alleen vorige week in de halve finale werd ongelukkig (maar verdiend) van GSV verloren met 0,5-3,5. Gisteren wist het team na de voorlaatste ronde al dat het zich geplaatst had voor het Nederlands kampioenschap in Nijmegen. Hierdoor kon men vrijuit spelen om de titel, terwijl tegenstander de Eshoek er vol voor moest gaan om uitzicht te houden op een NK-plek.
 
Er zijn prijzen voor de eerste 3 teams. Daarnaast krijgen twee spelers een prijs voor de beste score: Loek en Stella. Yrsa krijgt een prijs omdat haar batch, waar we de hele dag mee hebben rond gelopen wordt getrokken. Tenslotte krijgt Janneke een prijs omdat ze het kaartje om het aandenken van de voorronde als één van de weinigen heeft bewaard.
 
Uitslag
1. De Fontein 14-22
2. GSV 12-20,5
3. DHC 11-20,5
4. De Zaaier 10-18,5
5. De Eshoek 9-19,5
 
Ik wil de organisatie bedanken voor de goede organisatie. Roland was een krachtige wedstrijdleider, Marjet, Simon en de kinderen waren overal aanwezig om de jeugdschakers te helpen en alle tafelleiders zorgden voor goede begeleiding tijdens de wedstrijden.
 
Ook wil ik alle support uit Ten Boer bedanken. Reint-Jan die de hele dag aanwezig is, Agnes die in het begin aanwezig is en ons brengt, Lente van onze jeugdclub die het team aanmoedigde in de eerste ronden, Eltjo, de opa van Hilde, Gerbrich en Lindert die het team komen aanmoedigen en ... onze directrice die ons van afstand live probeert te volgen en onze grootste supporter is.

Eerste team wint moeizaam in NJC, tweede team strijdend ten onder

Vrijdagavond was schaakclub Haren gastheer van de kruisfinales van de NJC. Kees Romijn zorgt er elke keer weer voor dat we in de prachtige zaal van het Postillion in Haren kunnen spelen. Persoonlijk vind ik dit een prettige zaal om in te spelen. Vrijdag waren er wel veel teams: 12. Hierdoor was de zaal goed bezet. Logistiek bleek er ook iets mis te zijn gegaan. Omdat schaakclub Haren een clubavond met externe partijen had, moesten alle clubs materiaal meenemen. Toen alles uitgepakt was, bleken er helaas 8 setjes met schaakstukken en borden te ontbreken. Groot is mijn dankbaarheid dat de heren Spanjer en Petrelli de gang naar hun club wilden maken om het ontbrekende materiaal op te halen. Het betekende wel dat we pas na acht uur konden starten. Samen met de verhoogde denktijd (45 min. p.p.p.p. + 15 sec/zet) en de uiteindelijke snelschaakbarrage tussen Paardensprong en Assen werd het zo een héél lange avond.
De apotheose: een snelschaakbarrage
Uiteindelijk vertrokken we pas na half 11 van het gastvrije Postillion.
 
Ons eerste en tweede team spelen om de plaatsen 5 t/m 8. Team 1 speelde tegen MSV en team 2 tegen Gorredijk. Het werden spannende matches. SC Ten Boer 2 speelde zeer goed en wist Gorredijk het moeilijk te maken.
Wit speelt Tb6xa6. Hoe antwoordde Daan?
Team 1 mocht zijn handen dichtknijpen met de 2,5-1,5 tegen MSV.

Bingo

Aankomende woensdag 23 maart wordt in eetcafé 'de Buren' in Ten Boer een Tupperware Bingo georganiseerd. Kaarten kosten 2 euro per kaart per ronde. Van elke kaart gaat 1 euro naar de schaakclub. Zoals bij elke Grand Prix worden er precies 7 ronden gespeeld!! De bingo start om 20.00 uur 's avonds.
 
 
 

zaterdag 19 maart 2016

Kampioen!!

CBS de Fontein is vanmiddag kampioen schoolschaken van de provincies Groningen en Drenthe geworden. Het team was in de breedte het sterkste van het veld. Met vijf overwinningen en vier gelijke spelen eindigde het team twee matchpunten boven de GSV en Dom Helder Camara. Het team bestaat uit Mieke Nissen, Anna-Mae Takang, Yrsa Reuver, Hilde Mulder en Joël Greven.
Het winnende team
Van harte met deze unieke prestatie!

donderdag 17 maart 2016

De kraker in de viertallencompetitie

Na de meest besproken partij van Kerstfestival tussen de heren De Boer en Kok keek heel schaakminnend Noord Nederland reikhalzend uit naar de viertallenwedstrijd tussen SC de Paardensprong en Kroko. Zou hier wederom getracht worden om naast het ‘gewone’ schaken een nieuw hoofdstuk toe te voegen aan het boek ‘Bring Your Own Chess Device’? Vanuit Moskou werd de wedstrijd met spanning gevolgd, want het is toch wel tijd dat Giri eens een partij wint.
 
Vanwege de verwachte onregelmatigheden besloot voorzitter Roland Kroezen zijn jongste wedstrijdleider naar Usquert af te vaardigen. ‘Een betere leeromgeving bestaat er niet’ voegde hij er nog aan toe in het telefoongesprek met deze rijzende ster binnen het scheidsrechtergilde. Helaas bereikte de beste man in kwestie Usquert niet door een wisselstoring bij Sauwerd veroorzaakt door een gewezen voorzitter van één van de voormalige grotere schaakclubs in Noord Nederland. Hierdoor werd de trein naar Delfzijl in plaats van naar Roodeschool gestuurd.
 
De wedstrijd was een wederzien van mensen die oprecht blij waren om elkaar weder te zien. Welke tactieken en technieken zouden deze keer gebruikt worden om de uitslag van de wedstrijd te beïnvloeden? Helaas bleek elektronische apparatuur minder goed te werken dit keer. Bij het vooruitzicht van de wedstrijd had de Nosbo-voorzitter besloten om elektronische toegangspoortjes en sensoren rondom de speelzaal te zetten, waardoor alle BYOCD’s weren gedetecteerd voordat ze de schaakarena in zouden komen. De magneet trok ook de bril van Erwin aan, waardoor het er even op leek dat hij veroordeeld zou worden tot het tastend en graaiend met zijn handen op het bord spelen. Na uitgebreide inspectie van de Paardensprongvoorzitter en het nog een paar keer door het poortje lopen van Erwin (met bril op) waarbij het alarm niet afging en één van de Kroko-spelers onopvallend op de stroomkabel van het toegangspoortje stond, werd de bril uiteindelijk toegelaten in de speelruimte. Wel werden de groene dames van het Krokoteam afgewezen. Deze bleken tjokvol devices te zitten, zoals een automatische registratie van de hartslag van de tegenstander, een rookgordijn leggende capsule, een mechaniek waarmee de dame zonder dat een tegenstander in de buurt is op een ander veldje gaat staan, enz.
 
Gezien de extreme veiligheidsmaatregelen moesten de teams zich derhalve met meer ouderwetse hulpmiddelen behelpen. Zo had de bord vierspeler een aantekenschrift met Aardrijkskunde bij zich. Maar wie goed keek zag meteen dat de coördinaten van de daarin genoemde bergruggen verdacht veel overeenkwamen met enkele belangrijke velden in de opening die ze op het bord bracht. Ook opvallend was dat de aantekeningen vooral gingen over de regionale verschillen tussen verschillende paardenrassen, hetgeen door de speelster verklaard werd als een experiment om meer biologie aan aardrijkskundige vakken toe te voegen.
 
Op bord 3 viel op dat op het moment dat de paardenspronger even van het bord weghopte er omzichtig naar een blauw gekalkte binnenkant van de hand werd gekeken. Bovendien kwam de speelster opnieuw met een 'leesboek' naar de speelzaal, een eigenaardigheid die al waargenomen was bij de wedstrijd tegen de Groninger Combinatie.
 
Bord een en twee namen hun toevlucht tot meer psychologische oorlogsvoering. Zo bood bord 1 op regelmatige basis tijdens de denkpauze van zijn tegenstander een drankje aan. De methode bleek goed te werken, alleen moest de speler van Kroko na zijn 10de koffie wel vaak naar de wc. Op een gegeven moment werd de eerste bord speler van de Paardensprong er flauw van en begon het aangebodene te weigeren. Na zes weigeringen besloot de Krokaan maar remise aan te bieden, wat overigens ook geweigerd werd.
 
Bord twee gooide het over een heel andere boeg. Bij voortduring werd de voorzitter van de paardensprong aangesproken met een naam van een andere speler van zijn oude club Veendam. Om wat quotes te gebruiken: ‘Hé Theo, wil je nog koffie?’, ‘Nou wat is het weer de laatste tijd van slag, nietwaar Luuk?’, ‘O, ik ben even in de war met de naam van je vader, Trevor’. Zijn tegenstander was dermate van slag dat alras pion e4 verloren ging en wit gewoon een top eindspel had. De wedstrijd sleepte zich zo tussen kwart voor 8 en kwart voor 11 voort.
 
Het mag duidelijk zijn dat de uiteindelijke resultaten geen enkel verband hebben met de werkelijke speelsterkte van de spelers, laat staan met het vertoonde spel. Zo kreeg bord 4 van Kroko veel te weinig, bord 3 veel te veel, bord 2 een beetje te weinig en bord 1 een beetje te veel.
 
Tot twee keer toe wist onze derde bordspeelster de partij te winnen, maar eerst bleek een venijnige loperuitval er voor te zorgen dat de witte stelling wankelde en daarna was de vermoeidheid zo groot dat ze in gewonnen stelling haar toren weggaf:
Silke (aan zet) - Ruben
In deze gewonnen stelling speelde wit door vermoeidheid overmand de zet 1. Pxf7, waarna 1… Lc5+ wel erg vervelend was. Wit kwam nog heel goed terug, maar helaas ging het net mis op het eind.
 
Op bord 3 ging het net andersom. Deze langste partij van de avond had gewonnen kunnen worden door de Paardenspronger. Een spannend moment deed zich voor in de volgende stelling:
Sake-Jan (aan zet) - Gerbrich
1. e4!? Le3+ en nu zou de stelling ingewikkeld zijn na 2. Dxe3 Pxe3 3. exd5 Pxf1 4. Pxf1 Tc1 volgens mij. Er werd in de partij afgeruild met 2. Kh1 Dxd4 3. Dxd4 Lxd4 4. exf5. Uiteindelijk ontstond een gelijk eindspel met ongelijke lopers, maar toen wit zijn loper onder grote tijdsdruk (al een hele tijd overigens, de klok zal toch niet gemanipuleerd zijn?) weggaf, won zwart uiteindelijk en scoorde zo de beslissende overwinning in de partij.
 
Bord 2 speelde zoals altijd bijzonder creatief. Een bijzonder dubbelpion op b4 en b3 was het gevolg.
Erwin - Sjoerd Jan (aan zet)
Hier heeft zwart het al moeilijk. De pion op e5 staat op vallen. Zeker na het gespeelde 1... Dd6 2. Lxf6 Dxf6 3. Dxe4+ wint wit de pion. Misschien was 1... De7 een betere mogelijkheid.
Erwin (aan zet) - Sjoerd Jan
De Krokaan heeft hier groot voordeel na 1. gxh5+ Kxh5 2. T3d4. De koning kan rustig in het spel gebracht worden en de pion op h4 is taboe vanwege de zwakke 7de rij.
Erwin (aan zet) - Sjoerd Jan

Hier mist het groene gevaar zijn laatste kans. 1. Tg7+ ziet er aanlokkelijk uit, maar 1. Txb7 is beter. Na 1... Kxh5 2. Txa7 Txb4 heeft wit een vrije a-pion die nog voor voordeel zorgt, 3. Ta6 wint de c-pion.

Op bord 1 mocht de hoogste ratinghouder het opnemen tegen het grootste jeugdtalent van de Nosbo. Zwart kwam minimaal gelijk uit de opening na een mislukte Taimanov achtige Siciliaan. Op dit moment bewees het jeugdtalent zijn kracht, want zwart werd langzaam positioneel overspeeld. Moment van de mogelijkheden brak aan in de volgende stelling


Eelke - Roelof (aan zet)

Hier produceerde zwart een slechte: 1… Dc7 en wit heeft de mogelijkheid om een plus te verwerven met 2. Pb5 (of Pd5) axb5 3. Lxb4. Pion d6 is zwak en het lijkt een kwestie van tijd tot wit één van de pionnen gaat winnen. Toen wit 2. Dg3 deed kon zwart zich ontworstelen, maar ook zwart miste een mogelijkheid (na afloop door de jeugdspeler aangegeven):

Eelke - Roelof (aan zet)
Hier is 1… d5 nodig. Na 2. g3 ontstaat een bijzonder valletje 2… d4 3. Pxd4 exd4? 4. Lxd4 Pxh3+? 5. Lxh3 Lxh3 6. Dxh6+ en mat. Iets wat je al gauw over het hoofd ziet. Beter is daarom niet terugpakken op d4 maar 3… Pxh3+. In plaats van deze mogelijkheid speelde zwart het veel mindere 1… Pc5. Na 2. Pxc5 dxc5 is zwart wel van zijn zwakke pion op d6 af, maar heeft er twee zwakke pionnen voor terug gekregen. Een plan met verdubbelen op de d-lijn lijkt toch we een stevige plus te geven. Rond deze stelling bood zwart dan ook remise aan, maar het jeugdtalent sloeg dit terecht af. Bij de overgang naar het eindspel komt zwart weer terug in de partij:

Eelke - Roelof (aan zet)

Zwart speelde hier 1… Dxd3, waarna zwart geen voordeel lijkt te hebben na 2. cxd3. In plaats hiervan speelde Eelke 2. Lxd3, waarna volgens mij alleen nog zwart op winst kan spelen na 2… Pd4 3. b4 c4 4. Lxd4 exd4 Uiteindelijk viel het doek in de volgende stelling:
Eelke - Roelof (aan zet)
Zwart speelde hier 1… d3 2. Kf3 Lb3 waarna de witte stelling niet meer te handhaven is.  
 
Wat de toekomst van het Kroko team betreft zijn er heel veel onzekerheden. Wat die onzekerheden zijn willen de teamleden niet zeggen aan de pers. Is het een schorsing opgelegd door de bond wegens het vermoeden van stelselmatige mechanische doping? Of betreft het een sabbatical van één van de teamleden? Hopelijk krijgt de noordelijke schaakwereld het binnenkort te horen en krijgt het team een vervolg!

zondag 13 maart 2016

Vijfde ronde NJC

Vrijdagavond was de vijfde en laatste ronde van de NJC. 's Middags bleek dat Remco en Rowin moesten afhaken voor het tweede team vanwege ziekte. Yrsa wilde Rowin wel vervangen, maar de vervanging van Remco bleek moeilijker. Gelukkig bleek Ilja bereid om op  het eerste bord plaats te nemen tegen Jonas.
 
Omdat de clubmiddag door de traktatie en de lange partij tussen Anna-Mae en Gerbrich was uitgelopen bleek het op tijd in de Hunzeborgh aanwezig zijn een avontuur. Door vertraging bij huize Kroon kwamen we laat aan. Daarnaast bleek dat Karin langs de oostelijke ringweg had proberen te gaan, maar die was vanwege werkzaamheden net afgesloten. Geen ideale start van onze teams.
 
Het tweede team mocht het opnemen tegen Staunton.
SC Ten Boer 2 - Staunton
Groot was onze verrassing toen bleek, dat Jonas ontbrak. Ilja mocht tegen Thijmen Nawijn. Het werd niet een spannende match. Alhoewel... Anna-Mae en Yrsa konden helaas geen potten breken. Ze verloren geruisloos. Daarentegen kwam Ilja heel goed te staan tegen Thijmen. Mieke stond gelijk tegen Luca Petrelli. Zoals al het hele seizoen heeft Mieke geen boodschap aan hoge ratings. Ook nu wist ze haar tegenstander te verslaan. Met een dubbele aanval op dame en matveld was het na ongeveer een uur opeens afgelopen.
Mieke won weer van een 1000+ speler
Ilja bood zoveel tegenstand tegen Thijmen dat een 2-2 in de maak leek. In onderstaande stelling had Ilja kunnen oogsten
Thijmen - Ilja, zwart aan zet

In deze stelling speelde Ilja speelde Ilja 19... d4+ 20. Pe4 Pe6. Maar de vraag is of het paard op g5 wel goed geslagen kan worden. Slaan op g5 activeert de toren op h8. In deze stelling had zwart een betere zet: 19... Db4 met het idee om over de vierde rij met de dame de witte stelling binnen te dringen. Een lastig te vinden zet, zelfs voor 2000+ spelers. Om een variant te geven: 20. hxg5?! Dxg4! (dreigt 21... hxg5 en mat) 21. g6 Dh3+ 22. Kg1 Lc5+ en de stukken kunnen in de doos.
Deze kans was dus nogal lastig te vinden. Een kans, die misschien eenvoudiger te vinden is ontstaat na 19... d4+ 20. Pe4. Hier heeft zwart twee kansrijke voortzettingen. De eerste is 20... Pxe4+ 21. Lxe4 Lxh4! 22. Dxh4 (22. Lxc6+ Dxc6+ met dameverlies) Lxe4+ en zwart staat twee pionnen voor, terwijl de witte koning onveilig is. De tweede nog gevaarlijker variant is 20... Dxe5. Nu kan 21. hxg5 niet vanwege de matvariant 21... hxg5+ 22. Kg2 Dh2+ 23. Kf3 Th3+ en het paard is gepend, dus mat op de volgende zet.
Ilja bleef gewonnen staan, echter door tijdnood miste in deze stelling
zwart aan zet

het mat in één met 28... Lxg5 29. Dh7# Na afloop analyseerden Thijmen en Ilja nog de varianten na 28... g6 29. Th2 (Thijmen wilde matzetten over de h-lijn) Kg7 (we misten hier alle drie 29... Lxg5 30. Lxg5 Pxg5, omdat we dachten dat 31. Dh4 mat zou betekenen, maar dat kan niet vanwege 31... Pf3+) 30. Tf1! (gevonden door Ilja) Ld6 (30... Dg3+ werkt ook niet kwamen we achter) 31. Th6! (gevonden door Thijmen) en wit wint.
Een knappe partij van Ilja, geheel en al in haar stijl. Het is jammer dat het net mis ging, anders had Ten Boer 2 opnieuw voor een stunt kunnen zorgen. Goed ingevallen, Ilja!
Eindstand 1-3
 
SC Ten Boer 1 tegen SCEPU werd een moeizame overwinning voor ons team. Dat kwam voornamelijk door het onverwachte verlies van Gerbrich tegen Lemée.
SC Ten Boer 1 tegen SCEPU
Lemée speelde heel aanvallend tegen Gerbrich. En toen Gerbrich zich verrekende in de opening had Lemée precies de stelling waar ze goed in is.

Verrassende overwinning Lemée op Gerbrich
Gerbrich kwam nog wel terug en stond op een gegeven moment een stuk voor. Daarbij had ze alleen twee pionnen geslagen die ietwat giftig waren: de pion op c7 en d6. De koning op d2 kon dat minder waarderen en in deze stelling
Gerbrich Lemée (aan zet)
sloeg Lemée toe met 1... Df2! (uit) 2. Tae1 Tfe7 3. Dg3 (3. Dxe7 is nog de enige mogelijkheid die overbleef) Txe2+ 4. Txe2 Dxe2+ 5. Kc1 Tc8+ 0-1
Door het verlies van Gerbrich werd het nog spannend. Daan won wel duidelijk. Koen beleefde spannende momenten, maar won. En daar zijn we in Ten Boer blij mee, want nu staat Koen ook op het scorebord. Robin had Joost vanaf het begin stevig in de tang. Hij won een stuk en leek eenvoudig te winnen, totdat het volgende moment optrad

Joost (aan zet) tegen Robin
Hier speelde Joost het verrassende 1. Txe4. Het lijkt dat terugslaan 1... dxe4 een dame kost met 2. Txd6. Hier stopte de berekening van Robin, maar als je één zet langer doorgaat zie je 2... Tc1+ en mat. Gemist door Robin die nu een eindspel moest uitspelen. Dat lukt Robin altijd goed en zo won hij alsnog.
Eindstand 3-1
 
Zo eindigden de twee teams van Ten Boer op de 3de en 4de plaats. Het tweede team heeft echt wonderen verricht en mag heel erg trots zijn. Ons eerste team speelde ook goed, maar was op beslissende momenten niet goochem genoeg om de overwinning of het gelijke spel binnen te halen.
 
Eindstand
1. Staunton   10-15,5
2. SC de Paardensprong 1   7-13,5
3. SC Ten Boer 1   6-11
4. SC Ten Boer 2   5-11
5. SC Haren 1   4-9,5
6. SC Haren 2   4-8,5
7. SCEPU   3-6,5
8. SC de Paardensprong 2   1-4,5
 
Al met al een heel spannende poule. Staunton gefeliciteerd met hun eerste plaats. Ze zullen echter nog wel zware strijd moeten leveren om hun titel te prolongeren. De Paardensprong 1 heeft nog wat recht te zetten.
 
In de kruisfinales volgende week speelt SC Ten Boer 1 tegen MSV en SC Ten Boer 2 tegen Gorredijk. De strijd zal gaan om de plaatsen 5 t/m 8.