zondag 13 december 2015

Tweede team verrassing van de NJC

Vrijdagavond is de derde ronde van de NJC in Usquert gehouden. In het gezellige Dorpshuis had men indachtig mijn eerder post over muziek tijdens de JeugdClubCompetitie in Rosmalen wederom voor de nodige muzikale omlijsting gezorgd. Bij binnenkomst was de disco aan de gang. Vrolijke beats werden gesmoord door stevige geluidswerende muren. Alleen als de deur open ging kwamen de roffels en geparametriseerde klanken je tegemoet. Na de bar kwamen we in het gedeelte van het Dorpshuis waar twee ruimtes voor het schaken waren gereserveerd. Tussen de twee ruimtes een gangpad naar links waar de plaatselijke muziekvereniging Boreas haar koperen klanken liet weerklinken in een ruimte waar normaal gesport wordt. Nu kan een ritme van klanken dat gesynchroniseerd is met je theta-hersengolven je aanzetten tot enorme creativiteit op het schaakbord. Heb ik wel eens gehoord. Misschien dat Stephan van der Hagen me daar eens meer over kan vertellen. Het fijne weet ik er niet van, maar soms voel ik me wel in harmonie met de plaatselijke Harmonie.
 
Ons eerste team mocht het dit keer opnemen tegen het eerste team van Haren, het tweede team kreeg het tweede team van de Paardensprong als tegenstander. En dan mogen we Lemée niet vergeten die het eerste bord van SCEPU moest verdedigen, omdat kopvrouwe Silke ontbrak.
 
Laten we meteen maar met Lemée beginnen. Na afloop van de wedstrijd vroeg gastheer Erwin de lengte van Lemée. Waarom dan? vroeg ik. Dat was voor het standbeeld dat ze binnenkort voor haar gaan plaatsen in Usquert. Want na een briljante overwinning van geheim SC Ten Boer lid Joppe, was de teller op 2-1 voor Haren 2 blijven staan. Aan Lemée de zware taak om het gelijkspel uit het vuur te slepen. En dat lukte: de sterke Bart Siebring werd verslagen. Met dit gelijkspel doet SCEPU nog mee voor de kruisfinales voor de plekken 5 t/m 8.
 
SC Ten Boer 1
SC Ten Boer 1 tegen SC Haren 1
Ons eerste team had het zwaar tegen Haren 1. Koen kwam passief te staan en met een kleine combinatie wist supertalent Loek van der Hagen Koen te vloeren. Kop op, Koen, de resultaten komen vanzelf weer. Gerbrich had op papier het grootste ratingoverwicht. Ze moest tegen Tim Bredek, een jongen waar ze vroeger nog bij op kraamvisite is geweest. Tim is sowieso een icoon van de NJC gezien de laatste ronde van de NJC van vorig jaar. Zijn sportieve gedrag toentertijd staat mij in elk geval nog als een lichtend baken voor ogen. In de partij kreeg Tim het moeilijk toen hij een pion op b4 verloor en later een kwaliteit. Nog wel een ongemerkt incident tijdens het eind van de partij. Gerbrich stond vreselijk gewonnen met een pion op d2, maar liet zonder dat iemand het merkte driemaal dezelfde stelling toe. Hierna zette ze haar koning beter neer en won wel eenvoudig. Robin had het ook zwaar op bord 2. Hij kwam een pion achter en tegenstander Joris speelde naar een gewonnen toreneindspel toe.
Robin tegen Joris
Nou is Robin erg goed in eindspelen en bovendien begint de training van Koen Lambrechts vruchten af te werpen. Met de training van 3 weken geleden in het geheugen wist Robin precies welke pionneneindspelen nog net remise waren en hij wist inderdaad naar het juiste eindspel af te ruilen. Dat betekende dat Daan remise mocht nemen. Daan kwam goed uit de opening, maar de partij ging nogal eens heen en weer. Eerst leek Daan eenvoudig te winnen vanwege het tijdsgebruik van George. Maar bij een overwegende stand kantelde de partij. Pion d5 ging verloren. Daan kwam echter terug en uiteindelijk stond er een eindspel met ieder een paard, waarbij Daan een extra pion had. Hij moest doorspelen ondanks de grote remisemarge. Die werd nog groter toen alleen de h-pion overbleef. Daan probeerde het manmoedig, maar hoe krijg je een koning die op h7 staat weg in zo'n eindspel? De pion kwam tot h5 toen hij remise kon nemen.
Daan probeert te winnen, maar moet in remise berusten
Met de 2-2 is ons eerste team de gelukkigste. Vorige keer had het team juist meer verdiend tegen De Paardensprong. Soms zit het mee, soms zit het tegen
 
SC Ten Boer 2
Ons tweede team mocht het opnemen tegen het tweede team van SC de Paardensprong. Het tweede team is een echt team. Dat komt doordat Rowin, Anna-Mae, Mieke en Remco elkaar tot grote hoogten weten op te jagen. Voor de wedstrijd loopt Anna-Mae alle borden nog even langs om iedereen in de juiste stand te krijgen. Wat een goede actie Anna-Mae!
Sc Ten Boer 2 tegen SC de Paardensprong 2
Het team begon echter met een achterstand. Rowin en Rogier maakten er een leuke pot van die alle kanten op kon. Uiteindelijk was het Rowin die de grootste fout maakte door een loper weg te geven. Gelukkig waren Mieke en Remco ondertussen bezig aan een goede partij, Anna-Mae had het zwaar in een dubbel toreneindspel. Eerst was dacht ik Remco klaar. Tegenstander Stella had een koningsaanval opgezet, maar Remco ging dwars door het midden. Opeens waren er allemaal combinaties mogelijk en moest Stella opgeven. Daarna volgde Mieke. Hier geen zuivere partij. Ergens onderweg miste Jelger een aftrekaanval met winst van dame tegen paard en toren. In het eindspel met alleen dames was Mieke echter superieur.
Mieke zet in een dame eindspel mat
Tenslotte wist ook Anna-Mae haar partij op karakteristieke manier te winnen. Taai tot het laatst, onverzettelijk. Haar tegenstander kon meerdere keren een pion laten promoveren, maar Anna-Mae zorgde voor zoveel ruis, dat haar sterke tegenstander de winst vergooide en zelfs verloren kwam te staan. Wel een sterke speler trouwens deze Lars. Anna-Mae had 's middags met Jan nog T+K tegen K geoefend en na wat zoeken wist ze het te vinden: 3-1.
Anna-Mae heeft mat gezet
Een geweldig resultaat van het tweede team. Als klap op de vuurpijl is men het eerste team voorbij gegaan en staat nu TWEEDE in het klassement. Een dikke pluim voor dit superteam. Volgende keer zijn ze gewoon SC Ten Boer 1!
 
Het was een leuke vrijdagavond in Usquert. Zoals altijd bij de heren Bensink, Erdtsieck en Kok. Monumenten voor het schaken in NO-Groningen.
 
Indeling 4de ronde
SG Staunton - SC Ten Boer 1
SC Ten Boer 2 - SC Haren 1 
SC Haren 2 - SC de Paardensprong 1  
SC de Paardensprong 2 - SCEPU 
 

Stand
1. SG Staunton                6-9.5
2. SC Ten Boer 2              4-8 
3. SC Ten Boer 1              4-7 
4. SC de Paardensprong 1 3-7.5
5. SC Haren 1                  3-6.5
6. SC Haren 2                  2-4.5
7. SC de Paardensprong 2 1-3
8. SCEPU                         1-2

Geen opmerkingen: