donderdag 24 december 2015

Drie prijzen op Grand Prix Schaakfestival

(foto’s Harry Gielen en Marrit Kooistra)
Complimenten aan de organisatie van de Grand Prix. Normaal is dit het meest chaotische Grand Prix uit de cyclus, maar dit keer was een aangename uitzondering. Het toernooi was heel goed georganiseerd. Een enorme goede zet waren de tafeltjes met lint, die de ruimte in tweeën deelde. Hierdoor wist iedere toeschouwer waar het terrein van de schaakjeugd begon. Ook hadden Marjet en de andere organisatoren gezorgd voor voldoende tafelleiders in de weken voor de GP. Verder vond ik het nevenprogramma erg leuk. Een aparte tafel voor deelnemers om wat te eten en te drinken te halen, een aantal schaakpuzzels, een verloting en de vraag hoeveel schaakstukken in een bepaalde bak zaten. Voor de motivatie van de schaakjeugd was het goed dat Nederlands Kampioene Anne Haast de prijzen uitdeelde. Nogmaals: goed georganiseerd!
 
Vanuit Ten Boer deden 8 schakers mee.
Het basiskamp van SC Ten Boer (foto Harry Gielen)

Uiteindelijk gingen er drie met een prijs naar huis. In totaal waren er 49 jeugdschakers. ook goed om weer meer gele shirtjes van de Paardensprong te zien.
maar SC Ten Boer rules (foto Marrit Kooistra)
Door het ontbreken van Daan, Gerbrich en de andere 800+ jeugdschakers van onze club zat Lemée voor het eerst van haar leven in groep A. Ze weerde zich kranig en won zelfs van Willem Mooibroek. Aan het eind had ze met 1 uit 5 zelfs een ratingwinst te pakken.
Lemee in groep A (foto Marrit Kooistra)
Mieke had niet de ideale voorbereiding op deze wedstrijd. Hierdoor kon ze niet goed meekomen in groep C.
Mieke in groep C (foto Marrit Kooistra)
Ook Joël in groep E had fysieke klachten. De medicijnen maakten hem wat suf en daardoor gingen er een paar partijen onnodig verloren.
Joël (foto Harry Gielen)
Yrsa deed het juist uitstekend in deze groep die door Abel geleid werd (veel dank, Abel).
Abel als tafelleider (foto Marrit Kooistra)

Ze leek op de eerste prijs af te stevenen, maar in de laatste ronde ging het mis. Erg jammer, maar de derde prijs is een goed resultaat. En ratingwinst!

Yrsa met derde prijs (foto Harry Gielen)

In groep F leek Rosalie met 4 uit 4 direct op de winst af te stevenen. Jan zat op het vinkentouw met één punt minder. Rosalie speelde erg goed. Geconcentreerd op mat en met een power waar ik van onder de indruk was. Ook in de vijfde ronde was ze echter vermoeider en daardoor miste ze meerdere matzetten en verloor uiteindelijk toch nog. Als ze vaker toernooien speelt zal ze deze partijen niet meer verliezen, want dan weet ze handiger gebruik te maken van de mogelijkheden. Na deze nederlaag herpakte ze zich in de volgende ronde met een mooi mat van een koning op e6. In de laatste ronde miste Rosalie de winst tegen Nienke en Nienke zette haar keurig mat met dame en koning. Een derde prijs is wel een erg goed resultaat na zo’n lange middag.

Jan, Nienke en Rosalie op één foto van Marrit Kooistra
Jan heeft afgelopen zaterdag al weer eens meegemaakt wat het betekent om zulke lange partijen te spelen. Toen was hij bijna altijd de laatste van de groep die nog bezig was. Jan leert snel en nu waren er gelukkig klokken bij. Hij begon uitstekend met 5 uit 6. In de laatste ronde mocht hij het opnemen tegen de andere tegenstander met 5 uit 6. De partij was gebeurtenisrijk te nomen. Met een bord waar Jan nog een toren en een paar pionnen had, werd opeens tot remise besloten. Waarom? Beide spelers waren er van overtuigd dat het pat was, want de koning van Jan kon nergens meer heen en stond niet aangevallen. Dat de toren en de pionnen nog een zet konden doen was beiden even ontgaan. Met 5,5 uit 7 eindigde Jan op de gedeeld eerste plaats, maar doordat de tegenstander meer SB-punten had, werd Jan tweede. Een knappe prestatie van onze jongste schaker. ook Nienke speelde goed, maar liet iets meer liggen aan punten. Hierdoor eindigde ze met 3,5 punt als vijfde.
Rosalie en Jan in de prijzen (foto Harry Gielen)
Tenslotte speelde Inge in groep G. Ze deed het heel goed, maar viel net buiten de prijzen met 4 uit 7. Opmerkelijk was de laatste partij tegen Sander Hilwerda. Sander wist in de opening de koning van Inge van e1 naar a5 te jagen. Mat leek een kwestie van tijd, maar toen Sander vergat om met een pion op b6 terug te pakken was Inge opeens de bovenliggende partij. De koning ging weer terug naar c3 en leek veilig. Ondertussen was Sander zijn dame kwijt geraakt. Bij een hernieuwde aanval met twee paarden en een pion wist Sander een wonderschoon mat te creëren: wit koning op a5, paard op a4 en zwart een pion op a7 een paard op c7 en een paard op c6. Het mat was zo mooi en er stonden nog zoveel witte en zwarte stukken elders op het bord dat Inge gewoon Ka5-b6 speelde en de partij een tijdje later gewoon wist te winnen.
Inge in groep G (foto Harry Gielen)
Na een lange middag hebben we veel geleerd. In het klassement van de Grand Prix Cyclus spelen we dit jaar een keer geen grote rol. Het beste staat Yrsa met de 7de plaats.
 
Door alle partijen zijn de ratings weer bijgewerkt. Hieronder een nieuwe lijst:
Daan 1291 (+3)
Gerbrich 1097 (+66)
Robin 1086 (+12)
Koen 1062 (-9)
Lemée 862 (+23)
Gerben 825 (+5)
Ilja 705 (+5)
Remco 662 (16)
Mieke 575 (-67)
Lindert 575 (+15)
Abel 574 (+5)
Luuk 549 (+5)
Jarno 511 (+5)
Rowin 483 (-3)
Anna-Mae 395 (+7)
Yrsa 328 (+5)
Martijn 327 (+5)
Jovan 324 (+5)
Wouter 246 (+5)
Olaf 243 (+5)
Rosalie 231 (+76)
Rosalie haalt de grootste ratingwinst
(foto Harry Gielen)
Jan 184 (+64)
Joey 169 (+5)
Joël 158 (-25)
Hilde 147 (+5)
Inge 135 (+35)
Nienke 133 (+33)
Bas 110 (+5)
Feline 110 (+5)
Jennifer 110 (+5)
Lidewij 105 (+5)
Roy 105 (+5)

Geen opmerkingen: