zondag 20 december 2015

Afsluiting najaarscompetitie

Vrijdag is het schaken voor kalenderjaar 2015 afgesloten. Op 8 januari 2016 gaan we verder.
 
Simultaan
De tweede groep heeft het voor de jeugd geweldige schaakjaar 2015 afgesloten met een knotsknettere schaaksimultaan. Om daar mee te beginnen: Jan en Roelof speelden een kloksimultaan tegen de hele groep. Zowel de jeugd als de simultaangevers hadden een kwartier op de klok staan. Van te voren hadden Jan en Roelof van bravoure gezegd dat ze wel met 18-0 zouden winnen. Dat bleek tegen te vallen, want na een half uur stond het 3-15 voor de jeugd. Au! En dat niet alleen omdat ze het op de klok niet konden bolwerken. Op veel borden was de stelling van de simultaangevers een rokende puinhoop.
Omdat de groep rond half 6 uit zelfs 20 jeugdleden en een volwassene bestond, moest de tweede en afsluitende kloksimultaan anders aangepakt worden. Koen en Robin kwamen Jan en Roelof ondersteunen en na een snel krijgsberaad tussen de vier schakers werd een andere strategie afgesproken. De simultaan op 18 borden werd onderverdeeld in vier subgroepen. Ook nu nog bleek het moeilijk te zijn om de winst te grijpen, maar uiteindelijk werd het 9,5 tegen 8,5 voor de simultaangevers.
Conclusie: onze schaakjeugd wordt te goed voor de schaakdocenten.
 
Najaarscompetitie
In de eerste groep werd de laatste ronde van de najaarscompetitie gespeeld. Voor het begin van de ronde kregen de drie schakers van de Fontein die in november bij het schoolschaken geen medaille kregen een medaille. Wat was er indertijd aan de hand? Het eerste en tweede team van de Fontein eindigden op de eerste en tweede plaats in het scholenklassement. De eerste vier spelers van de Fontein kregen hiervoor een medaille. De eerste twee spelers van de Fontein waren duidelijk (Anna-Mae en Mieke), maar voor de derde en vierde medaille kwamen Yrsa, Hilde, Melanie, Jovan en Joël in aanmerking. Daarop besloot Marcel Kuipers van SV Bedum dat Yrsa en Hilde alvast een medaille zouden krijgen en dat de overige drie later een medaille zouden krijgen. Afgelopen week kwamen de medailles aan in Ten Boer en vandaag mochten Melanie, Jovan en Joël naar voren komen om ze in ontvangst te nemen. Jovan was echter al op weg naar zijn familie in Irak en daardoor mist hij op de foto.
Joël en Melanie met de medaille van het schoolschaken

Overigens: over het schoolschaken is een aardig verslag op de site van de Noorderkrant verschenen, dat helaas niet in de krant zelf is geplaatst. Zie de volgende link: artikel in de Noorderkrant.
 
Daarna begon de chaos. Want voor de najaarscompetitie waren er wel bekers, maar geen medailles. Ze waren nog niet binnengekomen bij de uitstekende winkel van Sportprijs Holland in de Damsterwaard. Afgesproken was wel met de eigenaar dat als hij ze nog binnen zou krijgen dat hij ze langs zou brengen. We wilden de prijsuitreiking net afronden toen Marc langskwam met de medailles ;-). Sem en Joël waren ondertussen al naar huis en kregen daardoor hun medaille niet :-( Gelukkig wilden Mieke, Anna-Mae en Yrsa helpen om de medailles snel uit te pakken, in elkaar te zetten en ze uit te reiken. Bedankt meiden!
 
In de eerste groep bleek Mieke te sterk voor de anderen. Ze won al haar 13 partijen. Yrsa is sterk in opmars en vooral na de vakantie was ze in topvorm. Vrijdag versloeg ze Rowin om de tweede plek op te eisen
1. Mieke 80
2. Yrsa 36
3. Anna-Mae 31
4. Rowin 24
Het viertal sterkste schakers in het primair onderwijs
De groep met runner ups was al beslist wat betreft de eerste plaats. Jovan kreeg donderdagavond zijn beker, omdat hij er vrijdag niet bij kon zijn. De strijd om de tweede plaats ging tussen Hilde en Joey en werd beslist doordat Bas Joey verrassend op remise wist te houden. Verder wist Sem Joël in te halen en kon Bas door zijn remise afstand nemen van Melanie.
1. Jovan 62
2. Hilde 54
3. Joey 51
4. Sem 47
5. Joël 44
6. Rosalie 39
7. Daniël 38
8. Bas 27
9. Melanie 24
Groep 2 zonder winnaar Jovan, Sem, Joël en Daniël
Olaf bleek duidelijk de sterkste in deze groep. Ook de laatste partij tegen Nienke won hij overtuigend met een mooi mat. Olaf begint de ruimte op het schaakbord al steeds beter te beheersen en wist met dame en paard de witte koning in een matnet te drijven. Jan kon daardoor niet meer dichterbij komen en ging zelfs verrassend onderuit tegen Lente, die daarmee vierde is geworden in de competitie. Lidewij was niet meer te achterhalen voor Lente. Lidewij wist met haar derde plaats een grote beker toe te voegen aan haar prijzenkast.
Lidewij met haar beker. Op het demobord het mat van Olaf.
Om de 7de en 8ste prijs was een beslissingspartij nodig die door Thijn werd gewonnen. De nummers 7 tot en met 10 zaten dicht bij elkaar. Jennifer had de zwaarste indeling in de laatste ronde en eindigde daardoor op plek 10.
Groep 3 met Olaf, Jan en Lidewij met de bekers
1. Olaf 67
2. Jan 58
3. Lidewij 54
4. Lente 47
5. Nienke 44
6. Inge 40
7. Thijn (na een beslissingspartij tegen Roy) 32
8. Roy 32
9. Feline 30
10. Jennifer 26
 
We gaan op 8 januari beginnen met de voorjaarscompetitie. Dan vier groepen van 6 spelers.
 
Schaaktraining
Tegenwoordig publiceert de schaakclub Groninger Combinatie een Nieuwsbrief. Een leuk initiatief dat we ook bij onze jeugdclub kennen. Dit keer staat er in de Nieuwsbrief een stukje over de samenwerking van de oudste groep met de schaakclub uit Groningen. Afgelopen donderdag was alweer de derde training met Koen Lambrechts. Zes van onze jeugdschakers schoven weer aan en Daan besloot maar meteen mee te doen met de kippenfuif.
De training heeft succes want gisteren zag ik Gerbrich een moeilijk pionneneindspel tegen Sake Algra naar winst schuiven. Koen had net de nodige pionneneindspelen behandeld.
 
In de Nieuwsbrief staat:
Jeugdschaak
Groninger Combinatie en SC Ten Boer werken samen. Sinds mei van dit jaar heeft SC Ten Boer geen volwassenafdeling meer terwijl voor veel jeugdleden van Ten Boer het interessant wordt om tegen volwassenen te schaken. Om dit mogelijk te maken zijn Groninger Combinatie en Ten Boer samen gaan werken. Een aantal jeugdleden van Ten Boer worden getraind bij Groninger Combinatie waarna ze kunnen deelnemen aan de interne competitie. Inmiddels is een groep van 5 jeugdleden gestart en hebben twee jeugdleden mee gedaan de interne competitie.
 

Geen opmerkingen: